Aspirin 500 mg obložene tablete ( 20 obloženih tablet)

Aspirin 500 mg obložene tablete ( 20 obloženih tablet)

4,48 

Opis izdelka

Kaj je zdravilo Aspirin in za kaj ga uporabljamo
Zdravilo Aspirin vsebuje acetilsalicilno kislino, ki je analgetik (lajša bolečine) in antipiretik (znižuje zvišano telesno temperaturo).

Zdravilo Aspirin se uporablja za simptomatsko zdravljenje zvišane telesne temperature in/ali blage do zmerne bolečine pri npr. glavobolu, gripi, zobobolu, bolečini v mišicah.

Zdravilo Aspirin 500 mg obložene tablete je namenjeno uporabi pri odraslih in mladostnikih, starih 12 let in več (težkih 40 kg ali več). Vprašajte zdravnika ali farmacevta o drugih možnostih zdravljenja z acetilsalicilno kislino pri bolnikih, lažjih od 40 kg.

Če se znaki vaše bolezni poslabšajo ali ne izboljšajo v 3 dneh (zvišana telesna temperatura) oziroma v 3 do 4 dneh (bolečina), se posvetujte z zdravnikom.

Kaj morate vedeti, preden boste uporabili zdravilo Aspirin
Ne uporabljajte zdravila Aspirin

če ste alergični na acetilsalicilno kislino ali druge salicilate ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6).
če ste po uporabi acetilsalicilne kisline ali sorodnih zdravil (nesteroidnih protivnetnih zdravil) kdaj doživeli astmatični napad ali imeli alergijsko reakcijo (npr. koprivnica, angioedem, hud rinitis, šok).
če imate razjedo na želodcu ali črevesu (tudi dvanajstniku).
če ste nagnjeni h krvavitvam.
če imate hudo ledvično ali jetrno okvaro ali hudo srčno popuščanje.
če jemljete zdravilo metotreksat v odmerkih, ki so večji od 20 mg/teden.
če jemljete peroralne antikoagulante (zdravila za redčenje in preprečevanje strjevanja krvi).
če ste noseči več kot 5 mesecev (več kot 24 tednov niste imeli menstruacije).
Če ste negotovi glede uporabe tega zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Opozorila in previdnostni ukrepi

Pred začetkom uporabe zdravila Aspirin se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom:

če uporabljate druga zdravila, ki vsebujejo acetilsalicilno kislino, da se izognete tveganju za preveliko odmerjanje.
če se je pri vas med dolgotrajnim zdravljenjem z velikimi odmerki acetilsalicilne kisline pojavil glavobol, ne jemljite še večjih odmerkov, temveč se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.
če redno uporabljate zdravila za lajšanje bolečine, še zlasti če kombinirate več tovrstnih zdravil, se lahko poslabša delovanje ledvic.
če imate pomanjkanje encima glukoza-6-fosfat dehidrogenaza (G6PD), tj. dedna bolezen rdečih krvnih celic, ker lahko veliki odmerki acetilsalicilne kisline povzročijo hemolizo (razpad rdečih krvnih celic).
če ste kdaj imeli razjedo želodca ali črevesa, krvavitev v želodcu ali črevesu ali vnetje želodčne sluznice.
če imate ledvično ali jetrno okvaro.
če imate motnje v delovanju ledvic ali motnje v srčnožilnem obtoku.
če imate astmo: pojav astmatičnih napadov je pri nekaterih bolnikih lahko povezan z alergijskimi reakcijami na nesteroidna protivnetna zdravila ali acetilsalicilno kislino. V takem primeru uporaba tega zdravila ni priporočljiva.
v primeru obilne menstruacijske krvavitve.
če se med zdravljenjem pojavi krvavitev v prebavilih (bruhanje krvi, kri v blatu ali črno obarvano blato); prenehajte z zdravljenjem in takoj obvestite zdravnika ali poiščite nujno medicinsko pomoč.
če sočasno jemljete zdravila za redčenje krvi ter preprečevanje strjevanja krvi (antikoagulante).
acetilsalicilna kislina že v majhnih odmerkih poveča tveganje za krvavitve, tudi če ste jo nazadnje vzeli pred nekaj dnevi. Če ste naročeni na kirurški poseg, četudi manjši, o tem obvestite zdravnika, kirurga ali anesteziologa.
acetilsalicilna kislina spremeni količino sečne kisline v krvi. To morate upoštevati, če jemljete zdravila za zdravljenje putike.
uporaba zdravila v obdobju dojenja ni priporočljiva.
Otroci
Pri otrocih z virusno okužbo in zdravljenih z acetilsalicilno kislino so poročali o Reyevem sindromu (redki, a zelo resni bolezni, povezani predvsem s poškodbami živčevja in jeter). Zato:

pri virusnih boleznih kot sta gripa ali norice, ne dajajte otroku acetilsalicilne kisline brez predhodnega posveta z zdravnikom;
če se pri otroku, ki jemlje acetilsalicilno kislino, pojavijo znaki kot so omotica ali omedlevica, spremenjeno vedenje ali bruhanje, takoj obvestite zdravnika.
Druga zdravila in zdravilo Aspirin
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če uporabljate, ste pred kratkim uporabljali ali pa boste morda začeli uporabljati katero koli drugo zdravilo.

V nadaljnjem besedilu se uporabljajo naslednje opredelitve:
Acetilsalicilno kislino se lahko uporablja v velikih odmerkih za zdravljenje revmatičnih bolezni (t.i. odmerki, ki delujejo »protivnetno«), ki so: 1 g ali več v enkratnem odmerku in/ali 3 g ali več na dan.
Acetilsalicilna kislina se lahko uporablja za zdravljenje bolečine in zvišane telesne temperature, in sicer: 500 mg ali več v enkratnem odmerku in/ali do največ 3 g na dan.

Ne jemljite zdravila Aspirin:

če se zdravite z metotreksatom v odmerkih, ki so večji od 20 mg/teden. V tem primeru se morate izogibati uporabi velikih odmerkov acetilsalicilne kisline (protivnetno delovanje) ali odmerkov, ki delujejo analgetično oziroma antipiretično.
če se zdravite s peroralnimi antikoagulanti in ste kdaj imeli razjedo v prebavilih. V tem primeru se morate izogibati uporabi velikih odmerkov acetilsalicilne kisline (protivnetno delovanje) ali odmerkov, ki delujejo analgetično oziroma antipiretično.
Posvetujte se z zdravnikom ali farmacevtom pred začetkom jemanja acetilsalicilne kisline skupaj s katerim od naštetih zdravil:

peroralni antikoagulanti in acetilsalicilna kislina v odmerkih, ki delujejo analgetično oziroma antipiretično in, če v preteklosti niste imeli razjede želodca ali dvanajstnika.
nesteroidna protivnetna zdravila in veliki odmerki acetilsalicilne kisline (protivnetno delovanje) ali odmerki, ki delujejo proti bolečini oziroma proti zvišani telesni temperaturi.
terapevtski odmerki heparinov, oziroma pri starejših bolnikih (≥ 65 let), kadar se uporabljajo veliki odmerki acetilsalicilne kisline (protivnetno delovanje) za zdravljenje revmatične bolezni, ali odmerki, ki delujejo proti bolečini oziroma proti zvišani telesni temperaturi.
trombolitiki (zdravila, ki preprečujejo strjevanje krvi)
klopidogrel
tiklopidin
zdravila za zdravljenje putike, ki pospešujejo izločanje sečne kisline s sečem (npr. benzbromaron, probenecid)
glukokortikoidi (razen nadomestno zdravljenje s hidrokortizonom) in veliki odmerki acetilsalicilne kisline (protivnetno delovanje)
pemetreksed pri bolnikih z blago do zmerno ledvično okvaro
anagrelid
zdravila za odvajanje vode (diuretiki)
zaviralci angiotenzinske konvertaze, antagonisti angiotenzinskega II receptorja
metotreksat v odmerkih 20 mg/teden ali manj
zdravila z delovanjem na sluznico prebavil, antacidi in aktivno oglje
deferasiroks
selektivni zaviralci ponovnega privzema serotonina (npr.: citalopram, escitalopram, fluoksetin, fluvoksamin, paroksetin, sertralin)
Da bi se izognili medsebojnemu delovanju zdravil, opozorite zdravnika ali farmacevta, če jemljete katero koli drugo zdravilo.

Zdravilo Aspirin skupaj z alkoholom
Ne jemljite zdravila Aspirin skupaj z alkoholom.

Nosečnost, dojenje in plodnost
Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo.

Nosečnost
V prvih petih mesecih nosečnosti se posvetujte z zdravnikom pred začetkom jemanja tega zdravila ali katerega drugega zdravila, ki vsebuje acetilsalicilno kislino. Upoštevajte, da od začetka 6. meseca nosečnosti (po 24 tednih izostanka menstruacijske krvavitve) naprej ne smete v nobenem primeru vzeti tega zdravila, ker lahko resno škoduje vam in vašemu otroku.
Če ste jemali to zdravilo med nosečnostjo, se takoj posvetujte z zdravnikom.

Dojenje
To zdravilo prehaja v materino mleko. Zaradi previdnosti uporaba zdravila Aspirin v obdobju dojenja ni priporočljiva.

Plodnost
Zdravilo sodi v skupino tistih zdravil, ki lahko vplivajo na plodnost pri ženskah. Ta učinek izzveni po prenehanju jemanja zdravila.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Acetilsalicilna kislina nima vpliva na sposobnost upravljanja vozil in strojev.

Zdravilo Aspirin vsebuje natrij
To zdravilo vsebuje 71,7 mg natrija (glavne sestavine kuhinjske soli) na obloženo tableto. To je enakovredno 3,6 % priporočenega največjega dnevnega vnosa natrija s hrano za odrasle osebe.

Kako uporabljati zdravilo Aspirin
Pri uporabi tega zdravila vedno natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Odmerjanje
Samo za peroralno uporabo.

Za odrasle in mladostnike (stare 16 let in več)

Priporočeni enkratni odmerek je 1 tableta, ki jo lahko po potrebi znova vzamete čez najmanj 4 ure. Pri bolj intenzivni bolečini ali izrazito zvišani telesni temperaturi je priporočeni enkratni odmerek 2 tableti, ki ga lahko po potrebi znova vzamete čez najmanj 4 ure.
Največji dnevni odmerek je 6 tablet in ga ne smete preseči.
Za starejše bolnike (stare 65 let in več)

Priporočeni enkratni odmerek je 1 tableta, ki jo lahko po potrebi znova vzamete čez najmanj 4 ure.
Največji dnevni odmerek je 4 tablete in ga ne smete preseči.
Za mladostnike, stare od 12 do 15 let (težke od 40 do 50 kg)

Odmerjanje je odvisno od telesne mase mladostnika; starost je navedena zgolj v informativne namene.
Priporočeni enkratni odmerek je 1 tableta, ki jo lahko mladostnik po potrebi znova vzame čez najmanj 4 ure.
Največji dnevni odmerek je 6 tablet in ga ne smete preseči.
Za posebne skupine bolnikov

Bolniki z jetrno ali ledvično okvaro ali težavami s cirkulacijo (npr. s srčnim popuščanjem ali večjimi krvavitvami): posvetujte se z zdravnikom ali farmacevtom.
Otroci, mlajši od 12 let (lažji od 40 kg): ne smejo prejeti zdravila, če jim tega ni predpisal zdravnik.
Način uporabe
Folijo odprete tako, da jo odtrgate s katerega koli roba navznoter. Tableto (tablete) vzemite z veliko tekočine.

Trajanje uporabe
Zdravila ne jemljite več kot 3 dni (pri zvišani telesni temperaturi) oziroma več kot 3 do 4 dni (pri bolečinah), če vam tega ne predpiše zdravnik.

Če ste uporabili večji odmerek zdravila Aspirin, kot bi smeli
Med zdravljenjem se lahko pojavi zvenenje v ušesih, občutek izgube sluha, glavoboli, omotica – to so značilni znaki prevelikega odmerjanja.
Če obstaja sum na preveliko odmerjanje s tem zdravilom, ga prenehajte uporabljati in se takoj posvetujte z zdravnikom.

Če ste pozabili uporabiti zdravilo Aspirin
Ne vzemite dvojnega odmerka, če ste pozabili vzeti prejšnji odmerek.