Daleron 120mg/5ml peroralna suspenzija (100ml peroralna suspenzija)

Daleron 120mg/5ml peroralna suspenzija (100ml peroralna suspenzija)

2,38 

Opis izdelka

Kaj je zdravilo Daleron za otroke in za kaj ga uporabljamo
Suspenzija Daleron za otroke vsebuje paracetamol, ki zavira sintezo prostaglandinov v osrednjem živčevju in zato deluje protibolečinsko ter protivročinsko. Zaradi učinkovitosti in varnosti je paracetamol v priporočenih odmerkih posebno primeren za otroke. Suspenzija Daleron za otroke pri otrocih znižuje povišano telesno temperaturo, ki spremlja različne bakterijske in virusne okužbe ter reakcije po cepljenju. Lajša blage do zmerne bolečine (glavobol, zobobol) ter bolečine po poškodbah, zdravniških in zobozdravniških posegih.

Kaj morate vedeti, preden boste uporabili zdravilo Daleron za otroke
Ne uporabljajte zdravila Daleron za otroke

če je otrok alergičen na paracetamol ali katero koli sestavino zdravila tega zdravila (navedeno v poglavju 6),
če ima otrok hudo jetrno ali ledvično okvaro,
če ima otrok vnetje jeter, ki ga povzročajo virusi (virusni hepatitis) in
če ima otrok prirojeno pomanjkanje encima glukoza-6-fosfat-dehidrogenaze v rdečih krvničkah.
Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom uporabe zdravila Daleron za otroke se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Bodite posebno pozorni pri uporabi zdravila Daleron za otroke

če ima otrok blago ali zmerno zmanjšano jetrno ali ledvično delovanje, ker mu smete dajati zdravilo le pod zdravnikovim nadzorom, če imate slabo stanje prehranjenosti, npr. zaradi izgube apetita (anoreksije) ali slabe prehrane,
če trajajo bolezenski znaki kljub zdravljenju več kot 3 dni in se posvetujte z zdravnikom,
pri otrocih, mlajših od 2 let, ker jim smete dajati zdravilo le po zdravnikovem nasvetu.
Pri dolgotrajni uporabi zdravila Daleron za zdravljenje glavobolov se lahko glavoboli poslabšajo in pojavijo pogosteje. Če imate pogoste ali vsakodnevne glavobole, se posvetujte z zdravnikom.

Zdravilo ne vsebuje saharoze, zato ga lahko jemljejo tudi bolniki s sladkorno boleznijo. Zaradi vsebnosti sorbitola in maltitola lahko veliki odmerki suspenzije Daleron za otroke povzročijo prebavne motnje (drisko).

Druga zdravila in zdravilo Daleron za otroke
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če otrok prejema, je pred kratkim prejemal ali pa bo morda začel prejemati katero koli drugo zdravilo.

Zaradi medsebojnega učinkovanja z nekaterimi drugimi zdravili se učinek suspenzije Daleron za otroke ali teh zdravil lahko poveča ali zmanjša. To se zgodi pri:

zdravilih za preprečevanje strjevanja krvi (varfarin),
zdravilih za uravnavanje črevesne gibljivosti (metoklopramid),
zdravilih za preprečevanje slabosti in bruhanja (domperidon),
zdravilih za uravnavanje količine holesterola in drugih maščob v krvi (holestiramin),
zdravilih za zdravljenje epileptičnih napadov (barbiturati, antiepileptiki),
zdravilih za zdravljenje tuberkuloze (rifampicin),
učinkovini, ki jo vsebujejo nekatera tradicionalna zdravila rastlinskega izvora (šentjanževko (Hypericum perforatum)),
zdravilih za zdravljenje bakterijskih okužb (kloramfenikol),
drugih zdravilih, ki vsebujejo isto učinkovino paracetamol,
drugih zdravilih za lajšanje bolečin in zniževanje povišane telesne temperature (salicilamid),
zdravilih za zdravljenje protina (probenecid). Morda bo treba spremeniti odmerek.
Sočasno jemanje paracetamola in alkohola lahko poveča toksično delovanje paracetamola na jetra.

Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete flukloksacilin (antibiotik), zaradi resnega tveganja za nenormalnost krvi in telesnih tekočin (presnovna acidoza z visoko anionsko vrzeljo), ki jo je treba nemudoma zdraviti in se lahko pojavi še zlasti v primeru hude okvare ledvic, sepse (pri kateri bakterije in njihovi toksini krožijo po krvnem obtoku, kar vodi do poškodb organov), podhranjenosti, kroničnega alkoholizma in pri uporabi najvišjih dnevnih odmerkov paracetamola.

Zdravilo Daleron za otroke skupaj s hrano, pijačo in alkoholom
Med zdravljenjem s paracetamolom se ob sočasnem uživanju alkoholnih pijač poveča toksično delovanje paracetamola na jetra.

Nosečnost, dojenje in plodnost
Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo. Suspenzija Daleron za otroke vsebuje paracetamol v odmerkih, ki so primerni za otroke. Med nosečnostjo in dojenjem po potrebi jemljite zdravilo po priporočilu zdravnika in čim krajši čas, po možnosti samo posamezne odmerke.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Suspenzija Daleron za otroke vsebuje paracetamol v odmerkih, ki so primerni za otroke. Suspenzija Daleron za otroke nima vpliva na sposobnost vožnje in upravljanja strojev.

Zdravilo Daleron za otroke vsebuje sorbitol (E420), tekoči maltitol (E965), natrijev benzoat (E211) in natrij (iz natrijevega benzoata in natrijevega karmelozata).

Sorbitol
To zdravilo vsebuje 200 mg sorbitola v 1 ml peroralne suspenzije. 1 brizga za peroralno dajanje (5 ml peroralne suspenzije) vsebuje 1000 mg sorbitola. Sorbitol je vir fruktoze. Če vam je zdravnik povedal, da vi (ali vaš otrok) ne prenašate nekaterih sladkorjev ali če so pri vas ugotovili dedno intoleranco za fruktozo, redko genetsko bolezen, pri kateri ne morete razgraditi fruktoze, se posvetujte z zdravnikom preden vi (ali vaš otrok) vzamete ali dobite to zdravilo. Sorbitol lahko povzroča nelagodje v prebavilih in ima blag odvajalni učinek.

Tekoči maltitol
Če vam je zdravnik povedal, da vi (ali vaš otrok) ne prenašate nekaterih sladkorjev, se pred uporabo tega zdravila posvetujte s svojim (oziroma z otrokovim) zdravnikom. Pri odmerkih, enakih oziroma večjih od 13,7 ml, je treba upoštevati, da vsebnost maltitola presega 10 g. Lahko deluje blago odvajalno. Kalorična vrednost je 2,3 kcal/g maltitola.

Natrijev benzoat
To zdravilo vsebuje 2 mg natrijevega benzoata v 1 ml sirupa. Natrijev benzoat lahko poveča tveganje za zlatenico (rumeno obarvanje kože in oči) pri novorojenčkih (do 4. tedna starosti).

Natrij
To zdravilo vsebuje manj kot 1 mmol (23 mg) natrija v 1 ml sirupa, kar v bistvu pomeni “brez natrija”.

Kako uporabljati zdravilo Daleron za otrok
Pri uporabi tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Priporočeni odmerek za otroke je 10 do 15 mg paracetamola na kilogram telesne mase. Za natančno odmerjanje zdravila je priložena brizga za peroralno dajanje. Z brizgo odmerite potrebno količino in zdravilo počasi iztisnite otroku v usta. Iz brizge ga lahko iztisnete tudi na žličko in ga tako dajete otroku.

Pred uporabo steklenico dobro pretresite.
Po uporabi steklenico takoj dobro zaprite.
Po uporabi brizgo sperite z vodo.

Otrokom odmerjamo zdravilo glede na njihovo starost. Pri odmerjanju upoštevajte priporočene enkratne odmerke suspenzije Daleron za otroke, ki so podani v tabeli.

Otrokova starost Enkratni odmerek
do 3 mesece 40 mg (1,7 ml ali 1/3 brizge)
4-11 mesecev 80 mg (3,3 ml ali 2/3 brizge)
1-2 leti 120 mg (5 ml ali 1 brizga)
3-6 let 180 do 240 mg (7,5 do 10 ml ali 1,5 do 2 brizgi)
7-10 let 240 do 360 mg (10 do 15 ml ali 2 do 3 brizge)
11-12 let 480 mg (20 ml ali 4 brizge)
Otrokom, mlajšim od 2 let, dajemo suspenzijo le po zdravnikovem nasvetu. Posamezne odmerke smete dajati v najmanj 4- do 6-urnih presledkih, če je potrebno. Ne priporočamo več kot 4 odmerkov na dan. Največji dnevni odmerek paracetamola je 50 mg do 75 mg na kilogram telesne mase. Priporočenih odmerkov ne smete prekoračiti. Trajanje samozdravljenja je pri lajšanju bolečine največ pet (5) dni, za zniževanje povišane telesne temperature pa tri (3) dni.

Bolniki z zmanjšanim delovanjem ledvic
Zdravilo dajemo previdno otrokom z zmanjšanim delovanjem ledvic. Otroci s hudo ledvično okvaro zdravila ne smejo jemati.

Bolniki z okvaro jeter
Zdravilo dajemo previdno otrokom z motnjami v delovanju jeter.
Otroci s hudo jetrno okvaro zdravila ne smejo jemati.

Če menite, da je učinek zdravila Daleron za otroke premočan ali prešibak, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Če ste uporabili večji odmerek zdravila Daleron za otroke, kot bi smeli
Nemudoma se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Večji odmerek paracetamola od priporočenega je nevaren in lahko povzroči dolgotrajno škodo. Lahko povzroči okvaro jeter, v nekaterih primerih tudi ledvic, trebušne slinavke in kostnega mozga. Simptomi (slabost, bruhanje, povečano znojenje, bolečine v trebuhu) se ne pojavijo takoj (običajno nastopijo šele po nekaj dneh). Tudi če ne opazite nobenih simptomov, lahko obstaja nevarnost resne okvare jeter. Pomembno je, da pri sumu na preveliko odmerjanje čim prej poiščete zdravniško pomoč, tudi če se dobro počutite.

Če ste pozabili uporabiti zdravilo Daleron za otroke
Ne uporabite dvojnega odmerka, če ste pozabili uporabiti prejšnji odmerek. Suspenzijo Daleron za otroke dajajte otroku le po potrebi ob bolečinah ali povišani telesni temperaturi.

Če ste prenehali uporabljati zdravilo Daleron za otroke
Zdravilo lahko varno opustite, ko bolezenski znaki minejo.

Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.