Daleron 500mg tablete (20 tablet)

Daleron 500mg tablete (20 tablet)

1,72 

Opis izdelka

Tablete Daleron vsebujejo paracetamol, ki zavira sintezo prostaglandinov v osrednjem živčevju in zato deluje protibolečinsko ter protivročinsko. Deluje le blago protivnetno. Povzroča manj neželenih učinkov v prebavilih.

S tabletami Daleron lajšamo blage do zmerne bolečine: glavobol, zobobol, bolečine ob menstruaciji, mišične in revmatske bolečine, bolečine po poškodbah ter bolečine po zdravniških in zobozdravniških posegih. Pri prehladnih in gripoznih obolenjih tablete Daleron blažijo bolečine v mišicah in sklepih ter znižujejo povišano telesno temperaturo, ki spremlja različne bakterijske in virusne okužbe.

Kaj morate vedeti, preden boste vzeli zdravilo Daleron
Ne jemljite zdravila Daleron

če ste alergični na paracetamol ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6), – če imate hudo jetrno ali ledvično okvaro,
če imate vnetje jeter, ki ga povzročajo virusi (virusni hepatitis) in
če imate prirojeno pomanjkanje encima glukoza-6-fosfat-dehidrogenaze v rdečih krvničkah.
Zdravila ne smemo dajati otrokom, mlajšim od 6 let.

Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom jemanja zdravila Daleron se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

če imate blago ali zmerno zmanjšano jetrno ali ledvično delovanje, smete jemati tablete Daleron le pod zdravnikovim nadzorom,
če imate slabo stanje prehranjenosti, npr. zaradi zlorabe alkohola, izgube apetita (anoreksije) ali slabe prehrane,
tablet Daleron ne jemljite dlje, kot je za zdravljenje nujno potrebno; če trajajo bolezenski znaki kljub zdravljenju več kot 5 dni, naj o poteku nadaljnjega zdravljenja presodi zdravnik.
Previdnost je potrebna pri oslabelih in izčrpanih bolnikih ter pri alkoholikih.
Pri dolgotrajni uporabi zdravila Daleron za zdravljenje glavobolov se lahko glavoboli poslabšajo in pojavijo pogosteje. Če imate pogoste ali vsakodnevne glavobole, se posvetujte z zdravnikom.

Druga zdravila in zdravilo Daleron
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo.

Zaradi medsebojnega učinkovanja z nekaterimi drugimi zdravili se učinek paracetamola ali teh zdravil lahko poveča ali zmanjša. To se zgodi pri:

zdravilih za preprečevanje strjevanja krvi (varfarin),
zdravilih za uravnavanje črevesne gibljivosti (metoklopramid),
zdravilih za preprečevanje slabosti in bruhanja (domperidon),
zdravilih za uravnavanje količine holesterola in drugih maščob v krvi (holestiramin),
zdravilih za zdravljenje epileptičnih napadov (barbiturati, antiepileptiki),
zdravilih za zdravljenje tuberkuloze (rifampicin),
učinkovini, ki jo vsebujejo nekatera tradicionalna zdravila rastlinskega izvora (šentjanževko (Hypericum perforatum)),
zdravilih za zdravljenje bakterijskih okužb (kloramfenikol),
drugih zdravilih, ki vsebujejo isto učinkovino paracetamol,
drugih zdravilih za lajšanje bolečin in zniževanje povišane telesne temperature (salicilamid),
zdravilih za zdravljenje protina (probenecid). Morda bo treba spremeniti odmerek.
Sočasno jemanje paracetamola in alkohola lahko poveča toksično delovanje paracetamola na jetra. Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete flukloksacilin (antibiotik), zaradi resnega tveganja za nenormalnost krvi in telesnih tekočin (presnovna acidoza z visoko anionsko vrzeljo), ki jo je treba nemudoma zdraviti in se lahko pojavi še zlasti v primeru hude okvare ledvic, sepse (pri kateri bakterije in njihovi toksini krožijo po krvnem obtoku, kar vodi do poškodb organov), podhranjenosti, kroničnega alkoholizma in pri uporabi najvišjih dnevnih odmerkov paracetamola.

Zdravilo Daleron skupaj s hrano, pijačo in alkoholom
Med zdravljenjem s paracetamolom ne pijte alkoholnih pijač.

Nosečnost, dojenje in plodnost
Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo. Med nosečnostjo in dojenjem po potrebi jemljite zdravilo po priporočilu zdravnika in čim krajši čas, po možnosti samo posamezne odmerke.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Zdravilo Daleron nima vpliva na sposobnost vožnje in upravljanja strojev.

Zdravilo Daleron vsebuje formaldehid
Formaldehid lahko povzroči želodčne motnje in drisko.

Kako jemati zdravilo Daleron
Pri jemanju tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom ali medicinsko sestro.

Odrasli in otroci, stari 6 let in več

Priporočeni odmerek za odrasle in otroke, stare več kot 12 let, je 1 do 2 tableti, za otroke, stare od 6 do 12 let, pa ½ tablete do 1 tableta. Odmerek lahko ponovite do 4-krat na dan. Presledek med posameznimi odmerki naj bo vsaj 4 ure. V 24 urah smete vzeti največ 8 tablet, otroci, stari od 6 do 12 let, pa največ 4 tablete.

Tableta se lahko deli na enaka odmerka.Tableto pogoltnite s tekočino.

Priporočenih odmerkov ne smete prekoračiti.

Za odrasle je trajanje samozdravljenja pri lajšanju bolečine največ sedem (7) dni, za zniževanje povišane telesne temperature pa tri (3) dni.

Za otroke stare od 6 do 12 let pa je trajanje samozdravljenja pri lajšanju bolečine največ pet (5) dni, pri zniževanju povišane telesne temperature pa tri (3) dni.

Otroci, mlajši od 6 let
Zdravila ne dajemo otrokom, mlajšim od 6 let. Suspenzija Daleron vsebuje paracetamol v odmerkih, ki so primerni za otroke, mlajše od 6 let.

Bolniki z zmanjšanim delovanjem ledvic
Zdravilo dajemo previdno bolnikom z zmanjšanim delovanjem ledvic. Bolniki s hudo ledvično okvaro zdravila ne smejo jemati.

Bolniki z okvaro jeter
Zdravilo dajemo previdno bolnikom z motnjami v delovanju jeter. Bolniki s hudo jetrno okvaro zdravila ne smejo jemati.

Starejši
Starejšim odmerka ni treba prilagajati.

Če menite, da je učinek zdravila Daleron premočan ali prešibak, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Če ste vzeli večji odmerek zdravila Daleron, kot bi smeli
Nemudoma se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. Večji odmerek paracetamola od priporočenega je nevaren in lahko povzroči dolgotrajno škodo. Lahko povzroči okvaro jeter, v nekaterih primerih tudi ledvic, trebušne slinavke in kostnega mozga. Simptomi (slabost, bruhanje, povečano znojenje, bolečine v trebuhu) se ne pojavijo takoj (običajno nastopijo šele po nekaj dneh). Tudi če ne opazite nobenih simptomov, lahko obstaja nevarnost resne okvare jeter. Pomembno je, da pri sumu na preveliko odmerjanje čim prej poiščete zdravniško pomoč, tudi če se dobro počutite.

Če ste pozabili vzeti zdravilo Daleron
Ne vzemite dvojnega odmerka, če ste pozabili vzeti prejšnji odmerek.
Tablete Daleron jemljite le po potrebi ob bolečinah ali povišani telesni temperaturi.

Če ste prenehali jemati zdravilo Daleron
Zdravilo lahko varno opustite, ko ga ne potrebujete več. Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.