Lekadol 500mg tablete ( 20 tablet )

Lekadol 500mg tablete ( 20 tablet )

1,72 

Opis izdelka

Zdravilo Lekadol tablete in za kaj ga uporabljamo
Zdravilo LEKADOL vsebuje učinkovino paracetamol. Deluje tako, da lajša bolečine in znižuje zvišano telesno temperaturo. Zdravilo LEKADOL ne draži želodčne sluznice, zato ga lahko jemljejo tudi bolniki z želodčnimi težavami in z rano na želodcu ali dvanajstniku.

Zdravilo LEKADOL lahko jemljete pri:

blagih do zmerno hudih bolečinah (glavobol, zobobol, bolečine med menstruacijo),
bolečinah pri poškodbah ter po zdravniških in zobozdravniških posegih,
revmatičnih bolečinah (npr. pri osteoartrozi in kratkotrajnih bolečinah v križu, ki so posledica nepravilne drže, natega križa ali športnih poškodb),
bolečinah v mišicah in sklepih pri prehladu in gripi,
zvišani telesni temperaturi, ki spremlja bakterijske in virusne okužbe.
Zdravilo je namenjeno odraslim in otrokom, ki so stari več kot 6 let.

Koliko Lekadol tablet na dan se sme vzeti in navodila za jemanje

Pri jemanju zdravila Lekadol natančno upoštevajte navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Tableto pogoltnite z zadostno količino tekočine (kozarec vode, čaja ali sadnega soka). Hrana lahko zakasni delovanje zdravila, zato priporočamo, da tableto zaužijete vsaj 1 uro pred jedjo, da dosežete hitrejši učinek. Odmerjanje je navedeno spodaj. Priporočenega odmerka ne smete preseči.

Odmerjanje pri odraslih in mladostnikih, starih več kot 12 let

Vzamete lahko 1 do 2 tableti na 4 do 6 ur. Največji posamezni odmerek znaša 2 tableti, med posameznimi odmerki naj bo vsaj 4 ure presledka. Ne prekoračite največjega odmerka 8 tablet (4 g paracetamola) na dan.

Odmerjanje pri otrocih, starih 6 do 12 let
Zaužijejo lahko ½ do 1 tableto na vsake 4 do 6 ur. Med posameznimi odmerki naj bo vsaj 4 ure presledka. Ne prekoračite največjega odmerka 4 tablet (2 g paracetamola) na dan.

Odmerjanje pri otrocih, mlajših od 6 let
Za otroke, ki so stari manj kot 6 let, je na voljo paracetamol v oblikah, ki so namenjene tej starostni skupini.

Za lajšanje bolečin lahko zdravilo LEKADOL jemljete največ 7 dni, otrokom pa ga lahko dajajte največ 5 dni. Če se stanje po tem času ne izboljša, se posvetujte z zdravnikom, ki bo določil nadaljnje zdravljenje.

Za zniževanje zvišane telesne temperature lahko zdravilo LEKADOL jemljete največ 3 dni. Tudi otrokom ga ne smete dajati dalj časa. Če se stanje po 3 dneh ne izboljša ali se celo poslabša, se posvetujte z zdravnikom, ki bo določil nadaljnje zdravljenje.

Če ste vzeli večji odmerek zdravila LEKADOL, kot bi smeli,
takoj poiščite zdravniško pomoč, čeprav se počutite dobro. Znaki zastrupitve se lahko namreč pojavijo šele čez nekaj dni. Tveganje za zastrupitev je večje predvsem pri starejših ljudeh, dojenčkih, bolnikih z boleznimi jeter, kronično podhranjenih bolnikih, pri kroničnem alkoholizmu ter pri sočasnem jemanju zdravil, ki spodbujajo delovanje jetrnih encimov. Prvi znaki prevelikega odmerjanja paracetamola (zlasti pri bolnikih z boleznimi ledvic ali jeter) so slabost, bledica, bruhanje, znojenje ali zaspanost. Dva dni po prevelikem odmerjanju so lahko bolečine v trebuhu prvi znak okvare jeter. Tretji dan pa se lahko pojavijo znaki, kot so izguba apetita, vedno večja zmedenost, zlatenica in krvavitev iz prebavil.

Če ste pozabili vzeti zdravilo LEKADOL
Če ste pozabili vzeti prejšnji odmerek, ga vzemite takoj, ko je to mogoče. Če je že skoraj čas za naslednji odmerek, pozabljeni odmerek izpustite in ob predvidenemu času za naslednji odmerek vzemite samo en odmerek. Ne vzemite dvojnega odmerka, če ste pozabili vzeti prejšnji odmerek.

Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Kaj morate vedeti, preden boste vzeli zdravilo LEKADOL
Ne jemljite zdravila LEKADOL
če ste alergični na paracetamol ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6),
če imate hujše motnje delovanja jeter.
Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom jemanja zdravila LEKADOL se posvetujte z zdravnikom:

če imate blage do zmerne motnje delovanja jeter,
če imate motnje delovanja ledvic,
če imate redko dedno bolezen rdečih krvničk (pomanjkanje encima glukoza-6-fosfatdehidrogenaza),
če imate hemolitično anemijo (ste slabokrvni),
če vsak dan zaužijete večje količine alkohola (tri ali več alkoholnih pijač na dan),
če ste dehidrirani, imate zmanjšano telesno maso (ste podhranjeni) ali zmanjšan tek (anoreksijo),
če imate sladkorno bolezen,
če ste okuženi z virusom HIV,
če imate cistično fibrozo, Downov sindrom ali tumor,
v primeru okužbe krvi (sepse),
če imate astmo, oziroma ste preobčutljivi na acetilsalicilno kislino.
Paracetamol lahko povzroči nepravilne rezultate nekaterih testov za merjenje sladkorja v krvi. Če opazite pri testiranju kakršno koli spremembo, se posvetujte z zdravnikom. Previdnost je še posebej potrebna pri slabo nadzorovani sladkorni bolezni. Če bodo pri vas opravili laboratorijske preiskave, obvestite zdravnika, da jemljete zdravilo LEKADOL, saj paracetamol lahko vpliva na rezultate nekaterih preiskav.

Druga zdravila in zdravilo LEKADOL

Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo. Še posebej pomembno je, da se posvetujete z zdravnikom, če jemljete:

zdravila za zdravljenje epilepsije (fenitoin, fenobarbital, karbamazepin), saj lahko ob sočasnem jemanju paracetamola povzročijo okvare jeter.
izoniazid in rifampicin (zdravili za zdravljenje tuberkuloze in nekaterih drugih okužb), saj lahko ob sočasnem jemanju paracetamola povzročita okvare jeter.
zidovudin (zdravilo za zdravljenje okužb z virusom HIV), saj lahko ob sočasnem jemanju s paracetamolom povzroči krvne spremembe. Sočasno se ju sme jemati le po nasvetu zdravnika.
kloramfenikol (zdravilo za zdravljenje bakterijskih okužb), saj se iz telesa lahko ob sočasnem jemanju paracetamola podaljša čas izločanja kloramfenikola iz telesa, možnost pojava neželenih učinkov kloramfenikola pa se zveča.
holestiramin (zdravilo za uravnavanje holesterola v krvi), propantelin (zdravilo za preprečevanje črevesnih krčev) ali medicinsko oglje, saj zmanjšajo delovanje paracetamola.
metoklopramid ali domperidon (zdravilo za preprečevanje slabosti in bruhanja), saj se lahko zveča delovanjeparacetamola.
zdravila proti strjevanju krvi (antikoagulante, npr. varfarin). Zdravilo LEKADOL lahko jemljete občasno, za lajšanje bolečin ali zniževanje zvišane telesne temperature, vendar dolgotrajnejše (več kot teden dni) sočasno jemanje paracetamola (več kot 2 g na dan) in zdravil proti strjevanju krvi mora biti pod zdravniškim nadzorom.
probenecid (zdravilo za zdravljenje protina), saj se ob sočasnem jemanju podaljša čas izločanja paracetamola iz telesa, zato se možnost pojava neželenih učinkov paracetamola zveča.
flukloksacilin (antibiotik), zaradi resnega tveganja za nenormalnost krvi in telesnih tekočin (presnovna acidoza z visoko anionsko vrzeljo), ki jo je treba nemudoma zdraviti in se lahko pojavi še zlasti v primeru hude okvare ledvic, sepse (pri kateri bakterije in njihovi toksini krožijo po krvnem obtoku, kar vodi do poškodb organov), podhranjenosti, kroničnega alkoholizma in pri uporabi najvišjih dnevnih odmerkov paracetamola.
Sočasno z zdravilom LEKADOL NE JEMLJITE:

drugih zdravil, ki vsebujejo paracetamol, ker lahko presežete priporočeni odmerek paracetamola.
drugih protibolečinskih zdravil, ki vsebujejo nesteroidna protivnetna zdravila (npr. acetilsalicilna kislina, naproksen, ibuprofen, salicilamid).
Zdravilo LEKADOL skupaj s hrano, pijačo in alkoholom

Med zdravljenjem z zdravilom LEKADOL ne uživajte alkoholnih pijač, saj lahko zvečajo nevarnost za poškodbe jeter in krvavitve v želodcu. Hrana lahko zakasni delovanje zdravila.

 

Plodnost, nosečnost in dojenje

Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo.

Zdravilo LEKADOL se, če je potrebno, lahko uporablja med nosečnostjo. Jemati morate najmanjši možen odmerek, ki še lajša bolečino in/ali zniža zvišano telesno temperaturo, ter ga uporabljati čim krajši čas. Posvetujte se z zdravnikom ali babico, če bolečina ne mine in/ali se telesna temperatura ne zniža ali če morate zdravilo vzeti pogosteje.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev

Študij o vplivu zdravila na sposobnost vožnje in upravljanja strojev niso izvedli.

Zdravilo LEKADOL vsebuje metilparahidroksibenzoat (E218) in propilparahidroksibenzoat (E216), ki lahko povzročita alergijske reakcije (lahko zapoznele).