Panatus Forte 7,5MG/5 ml sirup (200ml)

Panatus Forte 7,5MG/5 ml sirup (200ml)

8,32 

Opis izdelka

Kaj je zdravilo Panatus forte in za kaj ga uporabljamo

Panatus forte je zdravilo za simptomatsko zdravljenje kašlja oz. za blaženje dražečega kašlja (antitusik) s centralnim delovanjem.
Preprečuje suh in dražeč kašelj, zmanjšuje napetost bronhialnega mišičja, sočasno pomaga izkašljevati ter olajša dihanje in bolečine v prsih. Vse to ugodno vpliva na izboljšanje dihalne kapacitete in na koncentracije plinov v krvi. Kemično in po svojih učinkih se razlikuje od opiatnih antitusikov in ne povzroča odvisnosti. Zdravilo je primerno tudi za otroke in sladkorne bolnike.

Sirup Panatus forte priporočamo za simptomatsko zdravljenje dražečega suhega kašlja, ki nastane zaradi kateregakoli vzroka.

Kaj morate vedeti, preden boste vzeli zdravilo Panatus forte

Ne jemljite zdravila Panatus forte:

če ste alergični na butamiratijev citrat ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6).
Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom jemanja zdravila Panatus forte se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom:

če imate hudo ledvično okvaro.
Izogibajte se sočasni uporabi zdravil, ki olajšajo izkašljevanje (ekspektoransov) (glejte poglavje Druga zdravila in Panatus forte).
Če se v času zdravljenja pojavijo težko dihanje, vročina ali gnojni izpljunek, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Otroci
Učinkovitost in varnost zdravila Panatus forte pri otrocih, mlajših od 3 let, še nista dovolj raziskani, zato ga tem otrokom ne dajemo.

Druga zdravila in zdravilo Panatus forte
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo.
Butamiratijev citrat, zdravilna učinkovina v zdravilu Panatus forte, zavira refleks kašlja. Izogibajte se sočasni uporabi ekspektoransov (zdravil za olajšanje izkašljevanja), saj lahko pride do zastajanja sluzi v dihalnih poteh ter povečanega tveganja za pojav bronhospazma (zožitve bronhijev) in okužbe dihal.

Zdravilo Panatus forte skupaj s hrano, pijačo in alkoholom
Sirup jemljite (oziroma ga dajte otroku) pred jedjo ali po jedi.
Med zdravljenjem z zdravilom Panatus forte ne pijte alkoholnih pijač.

Nosečnost in dojenje
Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo.
Čeprav ni podatkov o negativnih učinkih, odsvetujemo jemanje v prvih treh mesecih nosečnosti. V poznejših mesecih nosečnosti ga jemljite le po nasvetu zdravnika.
Prav tako ni ustreznih podatkov o prehajanju zdravila v mleko, zato odsvetujemo jemanje zdravila med dojenjem.
Če ste med zdravljenjem z zdravilom Panatus forte zanosili, se posvetujte z zdravnikom.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Zdravilo Panatus forte lahko povzroči zaspanost in omotico, zato morate biti previdni med vožnjo ter upravljanjem s stroji.

Zdravilo Panatus forte vsebuje sorbitol, natrijev benzoat, natrij in alkohol (etanol)
To zdravilo vsebuje 1225 mg sorbitola (E420) v 5 ml sirupa (1 žlička).
Sorbitol je vir fruktoze. Če vam je zdravnik povedal, da vi (ali vaš otrok) ne prenašate nekaterih sladkorjev ali če so pri vas ugotovili dedno intoleranco za fruktozo, redko genetsko bolezen, pri kateri ne morete razgraditi fruktoze, se posvetujte z zdravnikom preden vi (ali vaš otrok) vzamete ali dobite to zdravilo.
Sorbitol lahko povzroča nelagodje v prebavilih in ima blag odvajalni učinek.

To zdravilo vsebuje 5 mg natrijevega benzoata (E211) v 5 ml sirupa (1 žlička).
Natrijev benzoat lahko poveča tveganje za zlatenico (rumeno obarvanje kože in oči) pri novorojenčkih (do 4. tedna starosti).

To zdravilo vsebuje manj kot 1 mmol (23 mg) natrija na odmerek, kar v bistvu pomeni ‘brez natrija’.

To zdravilo vsebuje 7,5 mg alkohola (etanola) v 5 ml sirupa (1 žlička). Količina v 5 ml ustreza manj kot 0,2 ml piva oziroma manj kot 0,1 ml vina.
Majhna količina alkohola v zdravilu ne bo imela nobenih opaznih učinkov.

Kako jemati zdravilo Panatus forte

Pri jemanju tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Samozdravljenje z zdravilom Panatus forte je primerno za odrasle in otroke, starejše od 3. let.
Običajni odmerki so prikazani v tabeli:

Starost Odmerjanje Pogostost jemanja
Odrasli (tudi starejši) 3 merilne žličke štirikrat na dan
Mladostniki, starejši od 12 let 3 merilne žličke trikrat na dan
Otroci, stari od 6 do 12 let 2 merilni žlički trikrat na dan
Otroci, stari od 3 do 6 let 1 merilna žlička trikrat na dan
1 merilna žlička = 5 ml sirupa = 7,5 mg butamiratijevega citrata

Sirup jemljite (oziroma ga dajte otroku) pred jedjo ali po jedi. Sirup odmerite s priloženo žličko, pogoltnite in poplaknite s tekočino.
Pri samozdravljenju z zdravilom Panatus forte ne smete prekoračiti priporočenega odmerka. Samozdravljenje z zdravilom Panatus forte lahko traja 5 do 7 dni. Če kljub jemanju zdravila simptomi trajajo dlje ali se poslabšajo v času zdravljenja, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Če menite, da je učinek zdravila premočan ali prešibak, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Če ste vzeli večji odmerek zdravila Panatus forte, kot bi smeli
Če ste vzeli (ali dali otroku) večji odmerek zdravila kot bi smeli, se takoj posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Zdravilo poskusite izbruhati.
Preveliki odmerki zdravila Panatus forte lahko povzročijo zaspanost, bruhanje, neusklajenost gibov (ataksija), bolečine v trebuhu, drisko, razburjenost in nekoliko znižan krvni tlak.

Če ste pozabili vzeti zdravilo Panatus forte
Ne vzemite dvojnega odmerka, če ste pozabili vzeti prejšnji odmerek.
Zdravilo jemljite (oziroma dajte otroku) vsak dan ob približno istem času. Če ste pozabili vzeti odmerek, ga vzemite čimprej, toda če manjka do naslednjega odmerka samo nekaj ur, raje počakajte in naslednji odmerek zdravila vzemite ob običajnem času, pozabljenega pa izpustite.
Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.