Najpogostejša vprašanja v lekarni

Najpogostejša vprašanja v lekarni

  1. Kaj svetujete za jemanje za preventivo pred okužbo z korona virusom?

Svetujemo jemanje pripravkov (betaglukani,ameriški slamnik in koncentrirane vitaminski pripravke) za dvig imunskega sistema.

  1. Kaj naj vzamem v primeru driske in napenjanja?

Pri driski in napenjanju pomagajo:
– mineralni silicijevi geli
– mlečnokislinske bakterije
– rehidracijske soli in droge s čreslovinami.

  1. Kaj svetujete pri težavah s suho kožo?

Izdelke, ki krepijo kožno bariero, ki ščitijo, nahranijo in pomirjajo suho kožo.
Ti izdelki ne smejo vsebovati dišav, barvil in ostalih konzervansov.

  1. Imam bolečine v križu, kaj svetujete?

Pri lajšanju bolečin svetujemo toplotne obliže, protibolečinska zdravila ter antirevmatične in protivnetne kreme.

  1. Kaj mi svetujete ob nespečnosti?

Za premagovanje nespečnosti lahko uporabljate izdelke iz baldrijana, hmelja,
ob hujši obliki pripravke z melatoninom.

  1. Kam z odpadnimi zdravili

Zdravila, ki jim je potekel rok uporabe, jih ne uporabljate večali so vam ostala po končani terapiji, sodijo med posebne odpadke skladno z Uredbo o ravnanju z odpadnimi zdravili. To pomeni, da jih ne smemo odvreči med navadne gospodinjske odpadke ali vreči v odtok. Zdravila lahko prinesete v lekarno, kjer jih zbiramo v posebnih odpadnih zabojih in poskrbimo, da so predana pooblaščenim izvajalcem, ki poskrbijo za ustrezno uničenje. Odpadna zdravila lahko odnesete tudi do najbližjega izvajalca javne službe v zbirnih centrih (komunalnega podjetja). Med odpadna zdravila sodijo tablete, kapsule, sirupi, mazila, svečke,…
Pomembno je, da predhodno odstranimo primarno ovojnino npr. papirnato škatlico, jo odvržemo v zabojnik za papir, v lekarno pa prinesemo le pretisni omot s tabletami ali stekleničko s sirupom. V lekarni ne sprejemamo kemikalij, medicinsko tehničnih pripomočkov in injekcij, le-te shranimo v trdi plastični posodi, da preprečimo morebitne poškodbe, in jih odnesemo na komunalno podjetje.

  1. Zdravnik mi je predpisal zdravilo na recept. V kolikšnem času je potrebno zdravilo prevzeti v lekarni?

Večina receptov je veljavna 30 dni. Izjema so antibiotiki, recept zanje je veljaven 3 dni in zdravila predpisana na poseben zdravniški recept, ki je veljaven 5 dni. Rok veljavnosti začne teči naslednji dan po predpisu. V primeru kronične terapije vam lahko zdravnik predpiše obnovljiv recept, ki velja eno leto, od predpisa. Opozoriti je treba, da je potrebno tudi v tem primeru prvi dvig opraviti v 30-ih dneh od predpisa, drugače recept zapade.